Máme rádi víno…

Morava, ta jižní, co naplat, je jiný svět. Jiné klima, jiné podnebí. Je tu slunce a nekonečný vinohrad, jak zpívají Chinaski. A jiná vůně. Naprosto. Přemýšlela jsem, jaké místo mi to tu připomíná, a dlouho jsem na to nemohla přijít. Pak jsem dělala rozhovor s fotografem a biologem Petrem Juračkou (viz str. 28), který byl v té době na Azorských ostrovech, a došlo mi to. Je to vůně půdy spojená s velkou vlhkostí, která na konci července letos na Moravě panovala. V noci déšť a bouřky, přes den slunce. Přesně jako na Azorech, kde je humidita osmdesátiprocentní a kde se také na lávové půdě víno pěstuje. No vidíte, ani nemusíme přes oceán, lodí, letadlem. A ty kopce! Ty jsou taky podobné. Od první návštěvy Azor máme měřítko a pojem Azorský kopec. Rozuměj 20% stoupání. A když pojedete od Bořetic na rozhlednu Kraví hora po Modrohorské trase, tak se tohle stoupání s „Azorským kopcem“ snese rozhodně poměřit. A takových je tu víc. To mě překvapilo. Mám jižní Moravu zafixovanou jako placku kolem Břeclavi, Lednice, Baťova kanálu. Ale ony tu kopce jsou a pořádně prudké. A to je dobře, protože někoho nalákají roviny, jiného výjezdy, každý si tu najde svou parketu, ten svůj „terén“.

Písnička s textem Michala Malátného nás provázela celým pobytem, a i když mi tak jako jemu neproudí v žilách moravská krev, ale ta východočeská, oba „máme rádi víno a taky děláme věci pro radost…“. A radost byla vybírat pro vás víno určené ke speciální limitované edici s vinětou a motivem kola. Tu myšlenku jsem měla v hlavě už dlouhou dobu. Spojit kolo a víno. Kupodivu lahve s tímto motivem na českém trhu nejsou k dispozici. A tak když na dalších stranách píšu, že je to originální lahev, tak si opravdu nevymýšlím. Tip na vinařství mi dal znalec vína a cyklista Martin Severa. S víny Vladimíra Tetura jsem se seznámila už dříve a věděla jsem, že je to jistota kvality. Jméno napovídá, že jeho předci přišli z Francie. V době po bitvě na Bílé hoře se na Moravě usadili. Je tu tedy obrovská tradice a ta novodobá bude začátkem roku 2022 už třicetiletá. Vladimír Tetur zastává osobní a rodinný přístup, a i když jako majitel poměrně velkého vinařství by si už mohl užívat v klidu plody své třicetileté práce, sám společně s rodinnými příslušníky často od ráno do večera obsluhuje své hosty a vypráví s neutuchající energií o svém víně. V jeho vinařství v moderním hávu a nejnovějšími technologiemi jsme vybrali starobylou odrůdu Chardonnay. Toto víno získalo v roce 2018 stříbrnou medaili na největší regionální soutěžní přehlídce vín rakouské vinařské oblasti Weinviertel Weinparde Poysdorf. Věříme, že vám bude víno chutnat stejně jako chutnalo nám i našim přátelům.

Začátek podzimu je čas vína, čas sklizně. Určitě budou ještě hezké dny a jižní Morava víno i burčák lákají k ochutnání. Třeba na některé z cykloakcí, které pořádá Partnerství o.p.s.  nebo region Uherskohradišťsko a na které jsme vám vyjednali slevu, viz str. xy.

Tak na zdraví. Ať září září. Slávka Chrpová